Pilgrimsvandringar hemmavid och i Storbritannien

Pilgrimsvandringar hemmavid och i Storbritannien

Förra veckan fick jag vara med på den första svenska, nationella pilgrimskonferensen. Den ägde rum i min födelsestad Linköping vilket gjorde det hela extra roligt och givande. Jag fick också äran att föreläsa för konferensen om Caminon, på ett för mig lite nytt sätt. Istället för att inspirera om själva vandringen fick jag använda mina kunskaper som informatör och berätta om vad som gjort att pilgrimsvandringar på ”El Camino” har ökat så explosionsartat de senaste decennierna. 

På konferensen som arrangerades av förbundet Pilgrim i Sverige påmindes vi också om hur många fantastiska pilgrimsleder vi har i hemmavid här i Skandinavien. Inte minst Birgittalederna, eller som de kallas internationellt; ”St. Birgitta Ways” med Vadstena och dess pilgrimscentrum som nav. Men vi har även Sankt Olavs-leden till Nidarosdomen i Trondheim och Romboleden som är nordens äldsta led för pilgrimsvandringar. 

Det jag inte kände till sedan innan, trots att jag är en stor ”anglofil” är att även Storbritannien har ett väl utbyggt nät av pilgrimsleder. På flera av dem kan man övernatta på golvet i en ödslig kyrka om man finner det lockande… Titta gärna på hemsidan för British Pilgrimage Trust och inspireras. 

Magnus Fyrfalk vid Pilgrimscentrum i Vadstena
Pilgrimscentrum i Vadstena
Pilgrimscentrum i Vadstena
Pilgrimscentrum i Vadstena

När jag ändå var i krokarna nere på Östgötaslätten besökte jag även Pilgrimscentrum i Vadstena och fick där träffa den legendariske pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström som har sammanställt pilgrimens sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. För den som vill fördjupa sig mer i hans tankar kring det speciella med att vara pilgrim och att pilgrimsvandra kan jag rekommendera böckerna längre ner här i inlägget. Pilgrimscentrum är förstås ett naturligt mål för alla som vandrar hit. En varm och välkomnande stämning råder och det finns café, bokhandel och bibliotek. 

Det pågår också ett arbete med att koppla ihop lederna i norden med pilgrimsleder på kontinenten – inte minst i Tyskland. Så för de som är hugade att vandra i ett antal månader i ett svep, varför inte låta din pilgrimsvandring börja i Vadstena eller Lund och vandra hela vägen till Santiago de Compostela?

Pilgrimsliv - handbok för vandrare av Hans-Erik Lindström
(Text från Adlibris:) Pilgrimsliv vänder sig till den som är intresserad av pilgrimsvandringen som idé. I boken finns bakgrund, tankar och fakta om pilgrimsvandringen. Boken kan också fungera som en handledning för att leda en grupp på vandring. Boken innehåller tre delar: pilgrimens historia och omvärld, en tolkning av pilgrimens själ och teologi och avslutas med det praktiska kring pilgrimsvandringen. (Klicka på bilden för att komma till AdLibris)
Pilgrimens sju nyckelord
(Text från AdLibris)Mer frihet - Mer enkelhet - Mer tystnad - Mer bekymmerslöshet - Mer långsamhet - Mer andlighet - Mer delande Pilgrimens sju nyckelord vänder sig till alla oss som längtar efter att leva ett annat slags liv i en tid som ofta präglas av stress, konsumtion, bild- och ljudbrus, oro, yta och ytkontakter. Sju alldeles vanliga substantiv som påminner om hur livet kan vara när det som är bäst. (klicka på bilden för att komma till Adlibris)
Vadstena klosterkyrka
Vadstena klosterkyrka
Sankt Jakob står i ett hörn i Vadstena klosterkyrka
Sankt Jakob står i ett hörn i Vadstena klosterkyrka
LinkedIn
Facebook

Fler inlägg i bloggen

Prenumerera på mina blogginlägg

Jag skriver då och då i bloggen om aktuella företeelser på el Camino, om mina vandringar och  när schemat för gruppvandringar uppdateras. Välkommen att anmäla din e-post adress om du vill ha utskick när bloggen uppdateras.

Gör som 199 andra, prenumerera du med.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Fyrfalks Camino

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa