På den här sidan har jag samlat mina tankar kring allt som är relaterat till utrustning och packning för el Camino. För svar på andra vanliga frågor – klicka här.
Om du ställer en fråga om utrustning och packning i ett Caminoforum on-line så kommer du att märka att väldigt mycket beror på tycke, smak och vana. Alltså, det finns nästan inga strikt ”rätta” svar. Därför behöver du känna efter vad du tror stämmer för dig. Det jag skriver här kan ändå tjäna som lite hjälp på vägen.
Inget av varumärkena eller serviceinrättningarna i texten nedan sponsrar mig för att jag ska tipsa om deras produkter. Undantaget är Winberg Travel som jag arbetar för som guide.
Packningen ska förstås vara så lätt som möjligt. Tio procent av din kroppsvikt brukar vara ett rekommenderat mått. Utöver det ska du även ska orka bära en eller ett par liter vatten och lite snacks eller matsäck. Anpassa därför ryggsäcken efter mängden packning om du kan eftersom en för liten mängd packning i en stor ryggsäck gör att allt hamnar i botten. Den bäst packade ryggsäcken fördelar vikten över hela ryggen. Oavsett om du väljer en stor eller liten ryggsäck är det viktigt den har ett bra midjebälte. All vikt ska alltså inte hänga i från dina axlar. Även ryggsäcken bör ”gås in” för att kännas smidig och inte skava.
Jag rekommenderar att att du tränar med fullpackad ryggsäck ett antal gånger för att träna upp kroppen för den extra vikten. Dessutom balanserar du kroppen på ett annat sätt med ryggsäcken på, vilket i sin tur belastar andra muskler.
Att bära allt man äger på ryggen i flera veckor är för många en viktig del av Caminoupplevelsen. Andra känner att det är viktigare att kunna genomföra vandringen än att kånka på en massa bagage. För den senare gruppen finns möjlighet att boka bagagetransport mellan ”stoppen”. Läs mer under ”Bagagetransport” på sidan med Vanliga frågor A-Ö.
Köp friluftskläder i lätta funktionsmaterial som ”andas” och torkar lätt. Undvik bomull som torkar långsamt och som blir plaskvått om du svettas eller går i blött väder.
Lager på lager är bättre än enstaka tjocka plagg, eftersom det ger större flexibilitet.
Merinoull (certifierad för human djurhållning) är bäst tycker jag men det kostar ofta lite mer. Men för de extra pengarna får du ett plagg som är bekvämt, torkar fort och som står emot dålig lukt.
Syntetiska material är ofta billigare men har en tendens att lukta illa efter en dags vandring i värme.
Vi förknippar ofta Spanien med sol och värme, men de flesta Caminovägar går genom norra Spanien och där är klimatet något helt annat än nere i syd. Sommartid är vädret mer säkert men höst, vinter och tidig vår kan det komma rejält med nederbörd på el Camino. Bergstrakterna och de havsnära regionerna i Galicien och nordligaste Spanien har mer nederbörd än höglandet.
Ett par gånger varje vinter, särskilt i februari och mars, fylls Caminoforumen på nätet med bilder på översnöade Caminovägar. Särskilt i bergstrakterna kring Roncesvalles och O Cebreiro på Camino Francés. I Galicien har jag ibland vandrat genom dagslånga hällregn under höstmånaderna.
Allra vanligast är att ha en lätt regnponcho med sig som även täcker ryggsäcken. De finns i allt från väldigt enkla utföranden och hela vägen upp till avancerade, tjockare, längre varianter. Personligen känner jag mig instängd i en poncho och har i stället en bra och lätt regnjacka och ett par superlätta, vattentåliga överdragsbyxor. Jag använder ett ryggsäcksöverdrag för att hålla packningen torr.
Vill man gå ännu längre och samtidigt organisera sin packning, så går det att använda så kallade dry-bags, alltså flera specialtillverkade vattentäta påsar i varierande storlekar att packa ner i ryggsäcken.
Regnar det en hel dag är det närmast omöjligt att hålla skorna helt torra. Ett enkelt knep kan vara att klippa hål i botten på plastpåsar och tejpa dem runt vaderna för att skydda skorna. Det kan annars rinna in vatten uppifrån ner i skorna. Det går såklart också att köpa damasker, men det ger extra vikt i packningen som jag bedömer som onödig. Vattentäta och/eller vattentåliga skor ser jag som ett måste. Blir skorna blöta så är ett knep att fylla dem med tidningspapper över natten för att de ska torka fortare.
Tänk också på att ha vattentäta påsar kring pass, pilgrimspass och eventuella färdhandlingar och även för telefon/elektronik.
När du köper regnkläder och andra vattentåliga plagg så graderar branschen materialet i ”vattenpelare”. Nedan ser du en tabell vad olika tal för vattenpelare betyder.
Lägre än 3000 millimeter: Vattenavvisande men inte vattentätt.
3000 – 5000 millimeter: Står emot lätt till måttligt regn under kortare tid. Om du sitter ner kan vatten tränga igenom.
5000 – 10 000 millimeter: Klarar måttligt regn under längre tid.
10 000 – 15 000 millimeter: Karar oavbrutet regn under länge tid.
15 000 – 25 000 millimeter: Klarar kraftigt regn under längre tid.
Över 25 000 millimeter: Klarar mycket kraftigt regn under längre tid,
(Notera: jag får inte betalt för att rekommendera några produkter eller försäljare på denna sida).
Vad du har på fötterna på el Camino beror mycket på dina egna preferenser och vad du är van vid. Som med så mycket annat är vissa tvärsäkra på att just deras alternativ är rätt. Självklart är det individuellt, eftersom allas fötter är olika och våra kroppar är längre, kortare, tyngre eller lättare. Det är viktigt är att du känner efter vad som stämmer för dig. Om du sedan, innan du ger dig av, vandrar med dina skor och strumpor på ett antal långa vandringspass i så kuperad terräng som möjligt så kan du undvika en rad möjliga problem på din Camino.
För mig har länge ett par lätta läderkängor från Hanwag (modell Waxenstein Bio) varit mina absoluta favoritskor. Med dem har jag aldrig haft en enda blåsa eller skavsår under de mer än tusen kilometer jag har gått i dem i skiftande terräng, väder och årstider. Därför har det suttit långt inne för mig att prova något annat. Jag måste samtidigt medge att under den varmare årstiden är kängor oftast överkvalificerade för el Camino. En klar majoritet verkar föredra så kallade trekking-skor eller rent av vandrarsandaler. I det senare fallet rekommenderar jag verkligen att du vet vad du gör, eftersom det i mina öron låter som en rätt stor skavsårsrisk.
Vissa vandrar till och med i gymnastikskor, men det skulle inte fungera för mig. De är allt för mjuka och ostadiga för mina fötter och anklar. Möjligen har det med kroppsvikt och längd att göra. Är man 185 cm lång och väger 85 kilo behöver kanske skorna vara lite stadigare än om man är kortare och lättare?
Gymnastikskor blir också genomblöta så fort det regnar lite. Långvarig vandring i blöta skor är en av de största orsakerna till blåsor.
Ska du gå el Camino mellan mitten av oktober och mitten/slutet av april så rekommenderar jag fortfarande vattentäta vandringskängor, för då kan det ibland vara djup snö i bergen samt lerigt och halkigt på många sträckor.
En stor fördel med kängor är att de ger stadga för vristen i ojämn och stenig terräng och skyddar fötterna väl.
En nackdel med kängor är att de är relativt tunga jämfört med skor, en inte oviktig faktor på Caminon. Vissa upplever dem även som för varma.
Vandringsstavar är för många är ett bra stöd på vägen, särskilt om man är en van stavgångare.
För mig som inte är van att gå med stavar så är de mest i vägen och svåra att hålla reda på under raster etc.
Tänk på att de ska kunna fällas ihop för att kunna tas med på flyget. Inte alla flygplatser och flygbolag tillåter vandringsstavar i handbagage och det är tyvärr ofta slumpen som avgör om du får ta dem i handbagaget eller ej.
Säkrast är därför att checka in dem. Kom ihåg att ta med gummihöljena till stavarnas spetsar för bekvämare (och ljudlösa) vandring på asfalt och hårt underlag.
Vissa väljer att köpa sina stavar på plats i början på Caminovandringen. Det finns butiker för vandringsutrustning i Saint-Jean-Pied-de-Port och i många städer längs vägarna.
TIPS: Mina tips nedan reflekterar mig som manlig vandrare. Är du kvinna eller vill ha fler åsikter kring packning?
I den fantastiska Facebookgruppen ”Camino de Santiago – Svenska pilgrimer” har flera erfarna pilgrimer (många kvinnor) delat med sig av sina superoptimerade packningslistor. Sök i gruppen via förstoringsglaset på ”packlista”.
Buen Camino, peregrino!