Utrustning och packning

För el Camino

Utrustning och packning

Utrustning och packning på el Camino

På den här sidan  har jag samlat mina tankar kring allt som är relaterat till utrustning och packning för el Camino. För svar på andra vanliga frågor – klicka här.

Om du ställer en fråga om utrustning och packning i ett Caminoforum on-line så kommer du att märka att väldigt mycket beror på tycke, smak och vana. Alltså, det finns nästan inga strikt ”rätta” svar. Därför behöver du känna efter vad du tror stämmer för dig. Det jag skriver här kan ändå tjäna som lite hjälp på vägen.

Inget av varumärkena eller serviceinrättningarna i texten nedan sponsrar mig för att jag ska tipsa om deras produkter. Undantaget är Winberg Travel som jag arbetar för som guide. 

Bloggsnygg vit WebP

Packning el Camino

Ryggsäck och packningens vikt

Ryggsäckar vid Castromaior på Camino Francés
Ryggsäckar vid Castromaior på Camino Francés

Packningen ska förstås vara så lätt som möjligt. Tio procent av din kroppsvikt brukar vara ett rekommenderat mått. Utöver det ska du även ska orka bära en eller ett par liter vatten och lite snacks eller matsäck. Anpassa därför ryggsäcken efter mängden packning om du kan eftersom en för liten mängd packning i en stor ryggsäck gör att allt hamnar i botten. Den bäst packade ryggsäcken fördelar vikten över hela ryggen. Oavsett om du väljer en stor eller liten ryggsäck är det viktigt den har ett bra midjebälte. All vikt ska alltså inte hänga i från dina axlar. Även ryggsäcken bör ”gås in” för att kännas smidig och inte skava. 

Jag rekommenderar att att du tränar med fullpackad ryggsäck ett antal gånger  för att träna upp kroppen för den extra vikten. Dessutom balanserar du kroppen på ett annat sätt med ryggsäcken på, vilket i sin tur belastar andra muskler. 

Att bära allt man äger på ryggen i flera veckor är för många en viktig del av Caminoupplevelsen. Andra känner att det är viktigare att kunna genomföra vandringen än att kånka på en massa bagage. För den senare gruppen finns möjlighet att boka bagagetransport mellan ”stoppen”. Läs mer under ”Bagagetransport” på sidan med Vanliga frågor A-Ö.

Bloggsnygg vit WebP

Packning el Camino

Välj funktionsmaterial - gärna merinoull!

Utrustning el Camino - regnponchos
Bara man håller sig torr så...

Köp friluftskläder i lätta funktionsmaterial som ”andas” och torkar lätt. Undvik bomull som torkar långsamt och som blir plaskvått om du svettas eller går i blött väder. 

Lager på lager är bättre än enstaka tjocka plagg, eftersom det ger större flexibilitet. 

Merinoull (certifierad för human djurhållning) är bäst tycker jag men det kostar ofta lite mer. Men för de extra pengarna får du ett plagg som är bekvämt, torkar fort och som står emot dålig lukt. 

Syntetiska material är ofta billigare men har en tendens att lukta illa efter en dags vandring i värme.

 

Bloggsnygg vit WebP

Packning el Camino

Håll dig och din packning torr

En regnig dag på Ponte Sampaio efter Arcade på Camino Portugués
En regnig dag på Ponte Sampaio efter Arcade på Camino Portugués

Vi förknippar ofta Spanien med sol och värme, men de flesta Caminovägar går genom norra Spanien och där är klimatet något helt annat än nere i syd. Sommartid är vädret mer säkert men höst, vinter och tidig vår kan det komma rejält med nederbörd på el Camino. Bergstrakterna och de havsnära regionerna i Galicien och nordligaste Spanien har mer nederbörd än höglandet.

Ett par gånger varje vinter, särskilt i februari och mars, fylls Caminoforumen på nätet med bilder på översnöade Caminovägar. Särskilt i bergstrakterna kring Roncesvalles och O Cebreiro på Camino Francés. I Galicien har jag ibland vandrat genom dagslånga hällregn under höstmånaderna. 

Allra vanligast är att ha en lätt regnponcho med sig som även täcker ryggsäcken. De finns i allt från väldigt enkla utföranden och hela vägen upp till avancerade, tjockare, längre varianter. Personligen känner jag mig instängd i en poncho och har i stället en bra och lätt regnjacka och ett par superlätta, vattentåliga överdragsbyxor. Jag använder ett ryggsäcksöverdrag för att hålla packningen torr. 

Vill man gå ännu längre och samtidigt organisera sin packning, så går det att använda så kallade dry-bags, alltså flera specialtillverkade vattentäta påsar i varierande storlekar att packa ner i ryggsäcken.

Regnar det en hel dag är det närmast omöjligt att hålla skorna helt torra. Ett enkelt knep kan vara att klippa hål i botten på plastpåsar och tejpa dem runt vaderna för att skydda skorna. Det kan annars rinna in vatten uppifrån ner i skorna. Det går såklart också att köpa damasker, men det ger extra vikt i packningen som jag bedömer som onödig. Vattentäta och/eller vattentåliga skor ser jag som ett måste. Blir skorna blöta så är ett knep att fylla dem med tidningspapper över natten för att de ska torka fortare. 

Tänk också på att ha vattentäta påsar kring pass, pilgrimspass och eventuella färdhandlingar och även för telefon/elektronik. 

Vattenpelare

När du köper regnkläder och andra vattentåliga plagg så graderar branschen materialet i ”vattenpelare”. Nedan ser du en tabell vad olika tal för vattenpelare betyder. 

Lägre än 3000 millimeter: Vattenavvisande men inte vattentätt.

3000 – 5000 millimeter: Står emot lätt till måttligt regn under kortare tid. Om du sitter ner kan vatten tränga igenom. 

5000 – 10 000 millimeter: Klarar måttligt regn under längre tid. 

10 000 – 15 000 millimeter: Karar oavbrutet regn under länge tid. 

15 000 – 25 000 millimeter: Klarar kraftigt regn under längre tid. 

Över 25 000 millimeter: Klarar mycket kraftigt regn under längre tid,

Bloggsnygg vit WebP

Packning el Camino

Kängor och skor för din Camino

Packning el Camino Trekkingskor
Trekkingskor

(Notera: jag får inte betalt för att rekommendera några produkter eller försäljare på denna sida).

Vad du har på fötterna på el Camino beror mycket på dina egna preferenser och vad du är van vid. Som med så mycket annat är vissa tvärsäkra på att just deras alternativ är rätt. Självklart är det individuellt, eftersom allas fötter är olika och våra kroppar är längre, kortare, tyngre eller lättare. Det är viktigt är att du känner efter vad som stämmer för dig. Om du sedan, innan du ger dig av, vandrar med dina skor och strumpor på ett antal långa vandringspass i så kuperad terräng som möjligt så kan du undvika en rad möjliga problem på din Camino. 

Kängor, trekkingskor eller sandaler?

För mig har länge ett par lätta läderkängor från Hanwag (modell Waxenstein Bio) varit mina absoluta favoritskor. Med dem har jag aldrig haft en enda blåsa eller skavsår under de mer än tusen kilometer jag har gått i dem i skiftande terräng, väder och årstider. Därför har det suttit långt inne för mig att prova något annat. Jag måste samtidigt medge att under den varmare årstiden är kängor oftast överkvalificerade för el Camino.  En klar majoritet verkar föredra så kallade trekking-skor eller rent av vandrarsandaler. I det senare fallet rekommenderar jag verkligen att du vet vad du gör, eftersom det i mina öron låter som en rätt stor skavsårsrisk. 

Vissa vandrar till och med i gymnastikskor, men det skulle inte fungera för mig. De är allt för mjuka och ostadiga för mina fötter och anklar. Möjligen har det med kroppsvikt och längd att göra. Är man 185 cm lång och väger 85 kilo behöver kanske skorna vara lite stadigare än om man är kortare och lättare? 

Gymnastikskor blir också genomblöta så fort det regnar lite. Långvarig vandring i blöta skor är en av de största orsakerna till blåsor. 

Ska du gå el Camino mellan mitten av oktober och mitten/slutet av april så rekommenderar jag fortfarande vattentäta vandringskängor, för då kan det ibland vara djup snö i bergen samt lerigt och halkigt på många sträckor. 

En stor fördel med kängor är att de ger stadga för vristen i ojämn och stenig terräng och skyddar fötterna väl.

En nackdel med kängor är att de är relativt tunga jämfört med skor, en inte  oviktig faktor på Caminon. Vissa upplever dem även som för varma.

Vad du ska ha på fötterna är mycket beroende på smak och vana. Prova dig fram.

Några råd när du väljer skor

  • Ha inte för trånga skor! Det kan låta självklart men enligt specialister jag talat med tenderar (särskilt män) att välja allt för trånga skor. Möjligen för att det känns stadigt. 
  • Det är i regel bra med lite ”luft” i skorna (speciellt om du vandrar med kängor). Fötterna svullnar för många av oss vid lång vandring och fotvalven kan plattas ut något. Men köp för allt i världen inte allt för stora skor heller – det ger också problem. Ett halvt till max ett nummer större skor än vanligt kan vara värt att prova om du lätt får blåsor och skavsår. MEN PROVA! 
  • Vattentäta/tåliga skor. Dina skor behöver klara vandring i regn utan att snabbt bli genomblöta. Vandring under långa sträckor i blöta skor och strumpor är inte bra för fötterna. 
  • Köp inte skor on-line om du inte redan på förhand vet att just den modellen och storleken är bra för dig. Du måste känna hur de känns på fötterna. Det har inte bara med storlek att göra utan även vikt, bredd, uppbyggnad i sulan, passform över hälen med mera. 
  • Strumpor: När jag vandrar med kängor har jag dubbla sockor. En tunnare innersocka och tjockare ytterstrumpa. Det fångar upp friktion. Eftersom jag inte blir särskilt varm om fötterna funkar det för mig. 
  • De värsta orsakerna till skavsår och blåsor är 1: vandring med blöta skor och strumpor och 2: för trånga skor. Den tredje största orsaken (enligt mig) är att du vandrar för fort och forcerat för din kropp. 
  • Gå in skor och strumpor! Det sägs att moderna kängor och skor inte behöver gås in. Jag håller inte med. Främst av skälet att du behöver vänja fötter och ben vid dina skor och för att veta hur de funkar att gå i under längre sträckor och flera dagar i följd.
  • Ta gärna råd av fackhandeln som till exempel Kängspecialisten i Stockholm 
Bloggsnygg vit WebP

Packning el Camino

Vandringsstavar eller inte?

Utrustning el camino
Vandringsstavar är det många som använder. Här på väg ur ur Palas de Rei på Camino Francés

Vandringsstavar är för många är ett bra stöd på vägen, särskilt om man är en van stavgångare. 

För mig som inte är van att gå med stavar så är de mest i vägen och svåra att hålla reda på under raster etc. 

Tänk på att de ska kunna fällas ihop för att kunna tas med på flyget. Inte alla flygplatser och flygbolag tillåter vandringsstavar i handbagage och det är tyvärr ofta slumpen som avgör om du får ta dem i handbagaget eller ej. 

Säkrast är därför att checka in dem. Kom ihåg att ta med gummihöljena till stavarnas spetsar för bekvämare (och ljudlösa) vandring på asfalt och hårt underlag.

Vissa väljer att köpa sina stavar på plats i början på Caminovandringen. Det finns butiker för vandringsutrustning i Saint-Jean-Pied-de-Port och i många städer längs vägarna. 

Bloggsnygg vit WebP

Packning el Camino

Packningslista

TIPS: Mina tips nedan reflekterar mig som manlig vandrare. Är du kvinna eller vill ha fler åsikter kring packning?

I den fantastiska Facebookgruppen ”Camino de Santiago – Svenska pilgrimer” har flera erfarna pilgrimer (många kvinnor) delat med sig av sina superoptimerade packningslistor. Sök i gruppen via förstoringsglaset på ”packlista”.

  • Vissa saker i listan är enbart för sommar eller för vinter – se anmärkningen.
  • Tänk på att det finns många tillfällen längs vägen att köpa saker som du känner att du saknar. Strunta alltså i ”extragrejer” och ”reserver”.
  • Ryggsäck, gärna med ryggsäcksöverdrag för att hålla den torr. (Läs mer om ryggsäck ovan)
  • Sovsäck. Ett av de ämnen som delar Caminoforumen på nätet i två läger är huruvida man behöver sovsäck. Det beror såklart på årstid och väder (sommaren kan vara kylig nattetid men lika väl stekhet. Många härbärgen tillhandahåller filtar – dock inte alla. Vintertid hade jag sovsäck och var glad för det för det var råkallt på många härbärgen. Sommartid räcker det med lakanspåse för mig. Då tar jag istället med en lite tjockare, långärmad undertröja för nätter som blir kyliga. En sovsäck ska såklart vara så lätt och kompakt som möjligt! Sovsäcken du sover i utomhus i fjällen är överkvalificerad för Caminon. Varför inte ta med sovsäck om du är osäker och skicka hem den per post om den känns överflödig? Läs mer under Bagagetransport på Vanliga Frågor A-Ö
  • Lakanspåse. Exempelvis från SidenSelma.
  • Örngott (kan utelämnas – särskilt om du har en lakanspåse med fodral för kudde) 
  • Handduk för friluftsbruk, som tar lite plats och torkar fort. 
  • Vandrarkängor eller vandringsskor se ovan.
  • Sandaler (kängorna/vandringsskorna behöver torka på kvällarna och det är skönt för fötterna med andra skor om du går ut i byn och äter eller går på sightseeing.
  • Yttersockor i ull (2-3 par – även på sommaren! Tänk på att även strumpor och sockor bör ”gås in” och absolut vara tvättade minst en gång. )
  • Innersockor i ull (2-3 par – genom att ha dubbla lager sockor minskar du friktionen och därmed risken för skavsår.)
  • 1 Mellanlager. Jag använder en lättviktsfleece. Andra förordar ultralätta dunjackor.
  • 1 Regnjacka  (eller poncho som även täcker ryggsäcken.) Jag känner mig instängd i en poncho, men det är en smaksak.
  • 2 ”Överdelar” d v s t-shirts, sportlinnen eller vandringsskjortor efter tycke och smak men i ”funktionsmaterial” som andas och torkar snabbt, efter egen smak och årstid. 
  • 1 t-shirt för kvällsbruk (KAN mycket väl utelämnas men jag tyckte det var skönt att ha en t-shirt av bomull när vandringskläderna tvättas.)
  • Vandrarbyxor. Jag vill ha rejäla benfickor på mina vandringsbyxor för guidebok, telefon, etc. Gärna med blixtlås på benen så de kan göras om till shorts.(Zip-off).  
  • Lätta shorts (om du inte har zip-off byxor)
  • Korta kalsonger, 2-3 par gärna i merinoull (special för friluftsbruk så de torkar fort efter tvätt)
  • Badshorts/baddräkt (om inte dina underkläder funkar lika bra. Längs Camino Francés finns badmöjligheter i pool på vissa härbärgen och hotell och enstaka ställen man kan ta ett dopp i ett vattendrag.  Längs Camino Portugués (coastal),Camino Inglés och  Camino del Norte passerar vi havsstränder.)
  • Solhatt med brätten runt om. Keps skyddar inte nacke och öron!
  • Liten ficklampa eller pannlampa om du tänker vandra mycket i mörker. Annars funkar mobilens lampa för enklare ”jobb”.
  • Solglasögon – alla årstider
  • Pappersnäsdukar (om det t ex saknas toapapper eller om du behöver torka av glasögon eller så) 
  • Mobiltelefon + laddare (det är enkelt att hålla mobilen laddad längs vägen är de allra flesta överens om.)
  • Powerbank om du använder mobilen mycket till foto och navigering eller om du inte vill lägga i från dig mobilen för att ladda den på härbärgena. 
  • Liten sax/Swiss Army kniv Tänk på att inte packa i handbagaget på flyget! När jag reser enbart med handbagage köper jag en på flygplatsen eller vid ankomst. 
  • Guidebok (välj en som är lätt och som tar lite plats – förslag finns bland mina boktips. )
  • Anteckningsbok och penna. Skriv dagbok!!! ~30 dagar flyter annars ihop till ett oöverskådligt töcken.
  • EU:s blå sjukvårdskort (från Försäkringskassan, leveranstid upp till 10 dagar.) Läs mer om vård och försäkringar på Vanliga Frågor A-Ö under Sjukvård och försäkring.
  • Pass (behövs även enligt lag vid incheckning på härbärgen och hotell i Spanien.)
  • Pengar Det går att ta ut pengar i städer och större byar. Allt fler accepterar kreditkort men ha kontanter för några dagars förbrukning för att vara på den säkra sidan, särskilt på härbärgen. Mer om kostnader och betalningar på ”Vanliga-frågor-sidan!)
  • Bankkort. Ta med minst två stycken bank- och/eller kreditkort utifall ett av dem blir obrukbart eller ”slukas” av en bankomat. OBS – risken för det är mycket liten.)
  • Ett par vattentäta plastpåsar med zipperlås till pass, pilgrimspass etc. Kan med fördel ”lånas” vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.
  • Camelbak (jo det stavas så) – Vattenpåse som stoppas i ryggsäcken, med slang fram. Vattenflaska går också bra förstås men camelbak är mycket smidigare tycker jag. På Caminon räcker det i regel med en som rymmer 1,5 liter.)
  • Liten flaska tvål som även funkar att tvätta kläder i Det går bra att använda vanlig tvål att tvätta i om man vill. Kan kompletteras på vägen så ta inte med för hela vandringen!
  • Tandborste, tandkräm. Vissa sågar av skaftet på tandborsten för att spara vikt. Det tycker jag är hysteriskt.
  • Sårsprit för att rengöra eventuella sår. Kan såklart köpas vid behov så ta inte med stora lager!
  • Några vanliga plåster
  • Fotkräm – eller vit vaselin är det många som vill ha med. 
  • Öronproppar!!! För mig  helt oumbärliga för att stänga ute de kollektiva ljuden i sovsalarna på natten. Ta med ett stort lager och dela med dig till behövande medvandrare!
  • Solskyddskräm – alla årstider. Kan förstås även köpas på plats.
  • Compeedplåster? (Jag vill höja ett varningens finger när det gäller Compeed! Du ska verkligen veta hur du gör och inte gör med dem, annars kan du göra saker värre! Läs mer under fliken Fotvård på sidan med Vanliga frågor A-Ö.  Compeed finns att köpa i varenda apotek längs vägen)
  • Elastisk tejp för hälarna (förebygger skavsår)
  • Vätskeersättning som innehåller magnesium, typ Resorb Sport eller liknande, och/eller mineraltabletter/mineralpulver. Viktigt om du svettas mycket och dricker mycket vatten. Bara vatten utan mineraler urlakar kroppen och kan i värsta fall leda till kramper eller solsting.
  • En karta värktabletter, (med fördel antiinflammatoriska) med ibuprofen, typ Ipren. Döva inte kroppens smärtreflexer om de vill tala om för dig att du driver dig själv för hårt!
  • Säkerhetsnålar för att fästa blöta kläder på ryggsäcken så de torkar medan du vandrar. 
  • Några klädnypor? För att fästa kläderna på torkstrecket när du tvättar. Tyvärr har de en tendens att ”lånas permanent” (alltså snos) av andra vandrare.
  • Krok/karbinhake, typ S-krok att haka fast på härbärgenas våningssäng och hänga ryggsäcken ifrån. Ryggsäcken ska aldrig läggas på sängen för att minska risken för spridande av ”bed-bugs” alltså vägglöss. 
Fundera på om du behöver:
  • Superlätta badtofflor/flipflops till duschen? Om du har öppna skavsår eller blåsor på fötterna kan det vara osmart att duscha barfota – speciellt promenaden till och från duschen. 
  • Kvällsbyxor? Jag tycker ibland det är skönt att ha ett par lite snyggare (lätta!) långa träningsbyxor på kvällen när jag går ut på stan och äter. Särskilt i storstäderna. Om de långa vandringsbyxorna är skitiga eller blöta och om shorts känns lite obekvämt?
TILLÄGG FÖR VINTERVANDRING (typ oktober – april)
  • 1 par långkalsonger (Vinter)
  • 1 långärmad undertröja – gärna med hög hals och dragkedja (Vinter)
  • Mössa som även täcker öronen (Vinter)
  • Rejäla handskar som tål väta (vinter)
  • Halsduk

 

Buen Camino, peregrino!